Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Εγκατάσταση ελληνικής Vodafone ROM σε HTC Magic 32A

Βασικές οδηγίες - Παρακαλώ διαβάστε με προσοχή

Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να εγκαταστήσετε την ελληνική Vodafone ROM (VR) σε κινητό HTC Magic 32A. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η παρακάτω διαδικασία θα θέσει τη συσκευή σας εκτός εγγύησης. Φροντίστε η μπαταρία του κινητού σας να είναι πλήρως φορτισμένη. Η διαδικασία είναι σχετικά ασφαλής. Παρ' όλα αυτά ουδεμία ευθύνη φέρω σε περίπτωση βλάβης του κινητού σας.

Ο οδηγός αυτός υπάρχει για εκπαιδευτικούς λόγους. Αφού εγκαταστήσετε τη VR θα πρέπει αμέσως να επαναφέρετε το κινητό σας στην αρχική του κατάσταση διαγράφοντάς την.

Εάν δεν έχετε εγκαταστήσει το HTC Sync και τους drivers του κινητού, το Android SDK ή δε γνωρίζετε την έκδοση του κινητού σας, διαβάστε πρώτα για την προετοιμασία που χρειάζεται και κατόπιν ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες. Μπορείτε να επαναφέρετε την αρχική ROM που είχατε με τη χρήση Goldcard. Τους συνδέσμους για τα αρχεία και προγράμματα που απαιτούνται για τη μετατροπή μπορείτε να τα βρείτε είτε μεμονωμένα μέσα στον οδηγό είτε να τα κατεβάσετε όλα μαζί από το rapidshare. Επίσης, μπορείτε να κατεβάσετε τον οδηγό για την εγκατάσταση σε μορφή pdf.

Εγκατάσταση ελληνικής Vodafone ROM σε HTC Magic 32A

Για να εγκαταστήσουμε την ελληνική Vodafone ROM (VR), θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσουμε ένα engineering SPL.
  • Εγκατάσταση engineering SPL
  1. Κατεβάζουμε το engineering SPL που θα περάσουμε στο κινητό και στη συνέχεια το αντιγράφουμε απευθείας στην κάρτα μνήμης (όχι σε κάποιο φάκελο)
  2. μπαίνουμε σε fastboot mode και φορτώνουμε τη recovery ROM του Amon_RA
  3. επιλέγουμε το "Flash zip from sdcard" και στη συνέχεια το "update.Engineering-SPL-HBOOT-1.33.2009-signed.zip". Ακολουθούμε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη (πατάμε το πλήκτρο "Home"), για να ολοκληρωθεί η αλλαγή του SPL.
  4. Επιστρέφουμε στην αρχική οθόνη πατώντας το πλήκτρο "Πίσω" κι εκεί επιλέγουμε "Reboot". Θα γίνει επανεκκίνηση και το κινητό μας θα ανοίξει κανονικά
  • Εγκατάσταση της Vodafone ROM
  1. Συνδέουμε το κινητό μας με το καλώδιο USB στο PC. Στο κινητό μας εμφανίζεται ειδοποίηση για συγχρονισμό με το PC την οποία κι επιλέγουμε. Βεβαιωνόμαστε ότι το εικονίδιο του HTC Sync (δίπλα στο ρολόι) είναι πράσινο.
  2. Κατεβάζουμε τη ROM από το site της Vodafone
  3. Αποσυμπιέζουμε το αρχείο που κατεβάσαμε και τρέχουμε το "RUU_Sapphire_Vodafone_Generic_2[1].20.151.4_GR_test_signed_NoDriver.exe"
  4. Aκολουθούμε τον οδηγό που εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή μας και στο τέλος της διαδικασίας έχουμε την καινούρια ROM εγκατεστημένη στο κινητό μας.
Προετοιμασία για την εγκατάσταση της VR

  • Εύρεση του CID της κάρτας SD
Το συγκεκριμένο βήμα είναι προαιρετικό (είναι τα πρώτα 5 βήματα που αναφέρονται στον οδηγό δημιουργίας goldcard. Ωστόσο, προτείνω να κάνετε την παρακάτω διαδικασία για την περίπτωση που χρειαστεί να φτιάξετε goldcard. Καλό είναι να το κάνετε για όλες τις κάρτες SD που έχετε, γιατί δεν μπορεί κάποιος εκ των προτέρων να γνωρίζει ποια θα δουλέψει ως goldcard.
  1. Βάλτε την κάρτα SD στο κινητό.
  2. Κάντε backup της κάρτας στο PC.
  3. Πηγαίνετε στο Settings -> SD and Phone storage και επιλέξτε το "Unmount SD card".
    Επιλέξτε το "Format SD card".
  4. Ανοίξτε ένα τερματικό (command prompt) και πληκτρολογείστε:
cd C:\androidsdk\tools adb shell cat /sys/class/mmc_host/mmc1/mmc1:*/cid
Θα εμφανιστεί ένας κωδικός τον οποίο πρέπει να σημειώσετε πχ στο notepad και να φυλάξετε. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΓΡΑΨΑΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ.
  • Εγκατάσταση του HTC Sync και των drivers
Κατεβάζουμε το HTC Sync και το εγκαθιστούμε. Συνδέουμε το κινητό μας στο PC χρησιμοποιώντας  το USB καλώδιο. Εάν η εγκατάσταση είναι επιτυχής, το εικονίδιο του HTC Sync θα γίνει πράσινο.

  • Εγκατάσταση του Android SDK
  1. Κατεβάζουμε το Android SDK
  2. Αποσυμπιέζουμε το αρχείο που κατεβάσαμε (android-sdk_r04-windows.zip) στο C:\
  3. Μετονομάζουμε το φάκελο που προκύπτει από την αποσυμπίεση σε AndroidSDK
  4. Στο κινητό μας πηγαίνουμε Settings ->  Applications -> Development κι επιλέγουμε το "USB Debugging"
  5. Ανοίγουμε ένα τερματικό (command prompt) στο PC μας και πληκτρολογούμε:
cd c:\androidsdk\tools
adb devices
Εάν μας επιστραφεί ο serial number του κινητού μας, έχει γίνει σωστά η εγκατάσταση των drivers και του SDK.
  • Αναγνωρίζοντας την έκδοση του HTC Magic και του SPL
Για να βρούμε την έκδοση του HTC Magic και του SPL πρέπει να μπούμε σε fastboot mode. Για να γίνει αυτό, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα
  1. Σβήνουμε το κινητό μας.
  2. Στη συνέχεια το ανοίγουμε κρατώντας πατημένο το πλήκτρο "Ενεργοποίησης/Απενεργοποίησης" και το πλήκτρο "Πίσω".
  3. Αφού ανοίξει το κινητό βλέπουμε 3 Anroid robots πάνω σε skateboards και εκεί υπάρχουν οι παρακάτω πληροφορίες
SAPPHIRE PVT 32A SHIP S-ON H
HBOOT-1.33.0009 (SAPP10000)
CPLD-12
RADIO-3.22.20.17
May 8 2009,21:02:32
Το PVT 32A αναφέρεται στο μοντέλο του κινητού μας και το HBOOT-1.33.0009 στο SPL.
  • fastboot σε recovery ROM και nandroid backup
  1. Κατεβάζουμε την τελευταία recovery ROM (recovery-RA-sapphire-v1.6.2H.img) του Amon_RA
  2. Την αντιγράφουμε στο φάκελο AndroidSDK/tools όπου αποσυμπιέσαμε το Android SDK
  3. Μετονομάζουμε τη recovery ROM που κατεβάσαμε σε recovery.img (ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Εάν έχετε απενεργοποιημένη την εμφάνιση των επεκτάσεων αρχείων, εάν ακολουθήσετε αυτό το βήμα, το αρχείο θα γίνει recovery.img.img με αποτέλεσμα να μη δουλέψει)
  4. Σβήνουμε το κινητό
  5. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο "Πίσω" πατάμε ταυτόχρονα το πλήκτρο "Ενεργοποίηση/Απενεργοποίηση". Το κινητό θ' ανοίξει και μπροστά μας έχουμε 3 Anroid robots πάνω σε skateboards, γεγονός που δηλώνει ότι είμαστε σε fastboot mode
  6. Συνδέουμε το κινητό με το PC χρησιμοποιώντας το καλώδιο USB
  7. Ανοίγουμε ένα τερματικό (command prompt) και πληκτρολογούμε:
cd C:\androidsdk\tools
fastboot boot recovery.img

Μετά απ' αυτό το κινητό θα κάνει επανεκκίνηση και θα φορτώσει τη recovery ROM του Amon_RA.

Στην οθόνη μας θα δούμε τα εξής:



Σε αυτή τη φάση είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε backup την υπάρχουσα ROM μας, για να μπορέσουμε να την επαναφέρουμε αργότερα, εφόσον θελήσουμε. Γι' αυτό επιλέγουμε το "Backup/Restore". Στην επόμενη οθόνη



επιλέγουμε το "Nand backup" και ακολουθούμε τις οδηγίες που εμφανίζονται (πατάμε το πλήκτρο "Home"), για να ολοκληρωθεί το backup. Τώρα στην κάρτα μας υπάρχει ένας φάκελος "Nandroid" που περιέχει το backup της ROM μας. Καλό είναι, για λόγους ασφάλειας, να αντιγράψετε αυτόν το φάκελο και στο PC σας. Αφού κάνετε τα παραπάνω, μπορείτε να προχωρήσετε στην εγκατάσταση της VR.

Σημείωση:
Με τη διαδικασία που ακολουθήσατε μέχρι τώρα, δε γράφεται κάτι στη flash μνήμη του κινητού. Αυτό σημαίνει ότι, για να μπούμε σε recovery mode, αφού κλείσουμε το κινητό μας, θα χρειαστεί να ξανακάνουμε αυτή τη διαδικασία. Προαιρετικά μπορείτε να γράψετε τη recovery ROM στο κινητό. Εάν επιλέξετε να κάνετε κάτι τέτοιο, για να μπείτε σε recovery mode, θα χρειάζεται, αφού πρώτα κλείσετε το κινητό σας, να πατήσετε το πλήκτρο "Home" και "Power". Για να γράψετε τη recovery ROM στο κινητό, ενώ είναι συνδεμένο το κινητό στο PC, μπείτε σε fastboot mode και δώστε σε τερματικό (command prompt) την παρακάτω εντολή:


fastboot flash recovery recovery.img

Επαναφορά του αρχικού SPL και της αρχικής ROM
Μετά την εγκατάσταση της VR to SPL του κινητού μας είναι 1.33.0014. Εάν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε το fastboot, για να φορτώσετε κάποια recovery ROM (όπως του Amon_RA), θα δείτε το μήνυμα "fastboot remote: not allow". To 1.33.0014 SPL ανήκει στα λεγόμενα "perfected SPLs" τα οποία δε μας επιτρέπουν να αλλάξουμε τη ROM του κινητού μας. Για να επαναφέρουμε το αρχικό SPL και την αρχική ROM που υπήρχε στο κινητό μας, θα πρέπει να φτιάξουμε μια goldcard. Η goldcard είναι μια κάρτα microSD την οποία έχουμε διαμορφώσει κατάλληλα.

  • Δημιουργία goldcard

Για να φτιάξετε μια goldcard θα χρειαστείτε μια δεύτερη κάρτα microSD διαφορετική απ' αυτή που χρησιμοποιείτε συνήθως στο κινητό σας. Κάποιες μάρκες (όπως της Sandisk) έχει αναφερθεί ότι δεν μπορούν να γίνουν goldcard. Η χωρητικότητα της κάρτας πρέπει να είναι πάνω από 256 MB.

  1. Βάζουμε την κάρτα που προορίζουμε για goldcard στο κινητό
  2. Πηγαίνουμε στο Settings -> SD and Phone storage και επιλέγουμε το "Unmount SD card"
  3. Επιλέγουμε το "Format SD card"
  4. Ανοίγουμε ένα τερματικό (command prompt) και πληκτρολογούμε:
  5. cd C:\androidsdk\tools
    adb shell cat /sys/class/mmc_host/mmc1/mmc1:*/cid
  6. Θα εμφανιστεί ένας κωδικός τον οποίο πρέπει να σημειώσουμε πχ στο notepad.
    ΠΡΟΣΟΧΗ! ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΡΑΨΑΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ.
  7. Kατεβάζουμε το QMAT 5.06 της Revskills το οποίο κι εγκαθιστούμε
  8. Τρέχουμε το QMAT και πηγαίνουμε στο "Cryptoanalysis Tools" και μετά στο "Crypto Toolbox".
  9. Στο text box που είναι σημειωμένο στην παρακάτω εικόνα, κάνουμε επικόλληση τον κωδικό που σημειώσαμε προηγουμένως και πατάμε το "Reverse String". Αυτό θα μας επιστρέψει έναν νέο κωδικό τον οποίο επίσης σημειώνουμε με προσοχή.
  10. Πηγαίνουμε στη σελίδα http://psas.revskills.de/?q=goldcard και βάζουμε το email μας και για CID βάζουμε το δεύτερο κωδικό που σημειώσαμε, φροντίζοντας να αντικαταστήσουμε τα 2 πρώτα ψηφία με μηδενικά (πχ το 12345678910 γίνεται 00345678910). Σε λίγο θα λάβουμε ένα email που θα έχει συνημμένο το αρχείο goldcard.img το οποίο αποθηκεύουμε στο PC μας.
  11. Κατεβάζουμε το HxD-Hex-Editor και το εγκαθιστούμε.
  12. Βγάζουμε την κάρτα από το κινητό και τη βάζουμε σε ένα εξωτερικό card reader τον οποίο συνδέουμε στο PC
  13. Τρέχουμε το HxD Hex Editor και πηγαίνουμε στο "Extra tab" κι επιλέγουμε το "Open Disk". Στο "Physical Disk" επιλέγουμε "Removable Disk" που είναι η κάρτα μας. Αποεπιλέγουμε το “Open as ReadOnly” και μετά πατάμε το "OK".
  14. Πηγαίνουμε στο "Extra tab" κι επιλέγουμε το "Open Disk Image". Ανοίγουμε το goldcard.img που αποθηκεύσαμε προηγουμένως. Στο μήνυμα "Sector Size 512 (Hard Disks/Floppy Disks)" πατήστε το ΟΚ".
  15. Στο tab της goldcard.img επιλέγουμε "Edit" και "Select All". Μετά ξανά "Edit" και "Copy".
  16. Πηγαίνουμε στο tab "Removable Disk tab"κι επιλέγουμε από το offset 00000000 εώς το 00000170 (ίσως είναι καλύτερα να το κάνετε ανάποδα, δηλαδή από το ""00000170 έως την αρχή). Στη συνέχεια επιλέγουμε το "Edit" και "Paste Write".
  17. Επιλέγουμε το "File" και "Save" και κλείνουμε τον Hex Editor.
  18. Για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι εντάξει, αφαιρούμε την κάρτα από το PC και στη συνέχεια την ξαναβάζουμε. Εάν ανοίξει η κάρτα τότε όλα πήγαν καλά. Εάν σας ζητήσει να κάνετε format επαναλάβετε τα βήματα 13-17. Εάν σας βγάλει το ίδιο σφάλμα, δοκιμάστε άλλη κάρτα.
  • Επαναφορά SPL
  1. Κατεβάστε αυτή τη ROM στο PC σας
  2. Μετονομάστε το αρχείο 2.53.707.2_-_sappimg.zip σε sappimg.zip και αντιγράψτε το στην goldcard.
  3. Σβήστε το κινητό σας και βάλτε μέσα την goldcard.
  4. Ανοίξτε το κινητό κρατώντας ταυτόχρονα πατημένο το πλήκτρο "Volume Down" και το πλήκτρο "Ενεργοποίηση/Απενεργοποίηση". Αυτό θα σας βάλει σε HBOOT mode. Εάν δεν ξεκινήσει αυτόματα το φόρτωμα της sappimg, πατήστε το trackball. Στη δεξιά πλευρά της οθόνης θα δείτε μια μπάρα να "γεμίζει". Αφήστε το κινητό σας να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Όταν τελειώσει, θα σας ρωτήσει εάν θέλετε να κάνετε επανεκκίνηση. Επιλέξτε όχι πατώντας το πλήκτρο "Τερματισμού κλήσης" και στη συνέχεια βγάλτε τη μπαταρία και την goldcard.
  5. Σε αυτή τη φάση το κινητό σας έχει το 1.33.0010 engineering SPL. Κατεβάστε το original Shipment SPL και αντιγράψτε το στην "κανονική κάρτα" σας. Βάλτε αυτή την κάρτα στο κινητό.
  6. Ακολουθήστε τη διαδικασία για την εγκατάσταση engineering SPL με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα βάλετε το original SPL.
  7. Κάντε επανεκκίνηση επιλέγοντας "Reboot"
  • Επαναφορά αρχικής ROM
  1. Βάζουμε στο κινητό την κάρτα στην οποία έχουμε κάνει το backup, όπως περιγράφεται παραπάνω
  2. Κάνουμε fastboot σε recovery ROM
  3. Επιλέγουμε το "Wipe" και στην επόμενη οθόνη
  4. το "Wipe data/factory reset" και ακολουθούμε τις οδηγίες (πατάμε το πλήκτρο "Home", για να ολοκληρωθεί η διαγραφή της εσωτερικής μνήμης)
  5. Επιστρέφουμε στο αρχικό μενού και εκεί επιλέγουμε το "Backup/Restore".
  6. Στην επόμενη οθόνη επιλέγουμε το "Nand restore" και ακολουθούμε τις οδηγίες που εμφανίζονται, για να ολοκληρωθεί το restore.
Για οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημα αφήστε σχόλιο.

    1 σχόλιο: